Retraining and advanced training center Niederstetten / Schätzler Architekten

Retraining and advanced training center Niederstetten / Schätzler Architekten

© Brigida González© Brigida González© Brigida González© Brigida González+ 19

© Brigida González
© Brigida González

Text description provided by the architects. The retraining and further education center in Niederstetten is an important institution for companies in the Main-Tauber region, which acquire a new, forward-looking place of business with this location. The almost square two-storey building is placed far to the north of the site. This creates a spacious public space to the south, with welcoming seating areas and a high overall quality of stay in front of the welcoming entrance to the new structure. To the east, the building respectfully distances itself from the residential area and thus allows direct access from the central bus station to the school.

© Brigida González
© Brigida González
© Brigida González
© Brigida González

A sophisticated cutout on the ground floor reveals the spacious hall. In its compactness, it offers a beautiful lounge and communication area with a double-height open space communicating with the upper floor. The configuration of the metal workshops without pillars on the ground floor is strict and clear, oriented according to the direction of the room. The straight staircase from the double-height foyer leads to the upper floor where the classrooms and electrical workshops are located.

Map - Site
Map – Site
Ground floor Plan
Ground floor Plan

The upper living room has a large roof terrace extending to the east. The cutting of the terrace reduces the massiveness of the building overlooking the residential area. The open, light-flooded atrium, the heart of the building, functions as a communication and meeting space for students and teachers. By using the foyer as a circulation space connecting all rooms, the ratio of circulation area to usable area is kept as low as possible.

© Brigida González
© Brigida González

The typology of the workshop building is further interpreted by the facade chosen – a vertical cladding made of translucent aluminum sheet. The champagne-coloured coating of the metal facade creates a warm character. As required, some windows are covered with parts of the aluminum facade, which create semi-transparent areas bringing light into the rooms inside, while providing privacy.

© Brigida González
© Brigida González

The portals needed for the metallurgical workshops are also covered with trapezoidal sheet metal and thus merge with the facade. Overall, this building impresses with its compactness and the playful yet very functional and clean handling of room configurations and spatial relationships inside and outside the architecture.

© Brigida González
© Brigida González

Comments are closed.